En tur på dresin langs den fredede delen av Numedalsbanen er en opplevelse alle bør få med seg. Her kan du sykle fra Veggli til Rødberg, 32 km med unik jernbanehistorien. Det er lite som har endret seg siden strekningen ble åpnet i 1927. Stasjonsbygningene, veiovergangene, ventebuene og jernbanen er slik den alltid har vært. Det er mange fascinerende tuneller, stasjonsbygninger, flott gårder, street art, Nore stavkrike og fine steder å stoppe og ta en rast langs Numedalslågen eller fjordene underveis.

Praktisk informasjon

  • Fra rundt 18. mai til og med høstferien (uke 41)

    Drop in: pris per time 150,_

    Formiddag: (Tidsrommet 09.00-13.00) 525,-

    Ettermiddag: (Tidsrommet 14.00-18.00) 525,-

    Heldag: (Tidsrommet 09.00-21.00) 750,-

    Bestill gjerne med lunsjkurv eller barnekurv:

    Lunsjkurv 250,-

    Spekemattallerken, alkoholfri øl, kaffe og noe søtt.

    Barnekurv 150,-

    Spekeskinke, kylling, potetsalat, eggerøre, kuliboks, brød og smør

    Er dere en større gruppe, som ønsker et spesialtilpasset opplegg ta kontakt på kontakt@veggli-vertshus.no

  • Du kan leie dresin for en hel dag, halv dag eller på timebasis.

    Dresinen leies hos Veggli Vertshus i Veggli.

  • 1. Instruksjoner i bruk av dresin er obligatorisk før avreise fra Veggli.

    2. Høyeste tillatte hastighet er joggefart (10-12 km/t). Avsporing i høy hastighet

    3. Hjelm er påbudt for både dresinfører og passasjer.

    4. Hold øye med at det ikke ligger stein, større kvist eller lignende på skinnene.

    foran dresinen. Stopp alltid og fjern dette fra skinnene før du kjører videre for å unngå avsporing.

    5. Dresin har alltid vikeplikt for kryssende trafikk, vær oppmerksom!

    6. Det skal være minst 10 meter avstand mellom dresinene

    7. Forlat ikke dresinen på sporet, løft dresinen av sporet ved lengre opphold.

    8. Bruk bremsen og ha god kontroll over hastigheten ved kjøring med fall.. Øk

    sikkerhetsavstanden mellom dresinene.

    9. Dresinfører og passasjer skal alltid sitte på setet/sittebenken i fartsretningen under fart.

    10. Bruk av åpen ild i eller ved sporet er ikke tillatt. Telting eller annen overnatting på innmark må avtales med grunneier.

    11. Ta med søppel tilbake til Veggli.

    12. Bruk lykt og hold gangfart i tunnelene

    13. Stopp helt opp og gå av dresinen ved sporveksler og skinnekryss og skyv dresinen over.

    14. Hold armer og bein unna hjulene for å unngå klemulykker.

    15. All dresinsykling foregår på egen risiko, Veggli Vertshus AS og Numedalsbanen AS har intet erstatningsansvar ved uhell med person- eller materiell skade som bruk av dresin medfører.

  • Veggli Vertshus

    Telefon: 32 74 79 00

    E-post: kontakt@veggli-vertshus.no

    Adresse: Numedalsvegen 5936, 3628 Veggli, Numedal

Turbeskrivelse Numedalsbanen fra Veggli til Rødberg på dresin

Dresinturen starter på Veggli stasjon

Dresinturen starter på Veggli stasjon. Du møter opp og leier dresin på Veggli Vertshus. De sørger for at du får obligatorisk opplæring, mulighet for å leie hjelm og kjøpe med nistekurv til turen.

På Veggli er det også en velassortert Extra og bakeri med lokal kling og fersk bakst, det er topp turproviant.

Veggli stasjon

Veggli stasjon er tegnet av NSB Arkitektkontor. Stasjonsbygningen ble et forbilde for en rekke andre stasjonsbygninger på Numedalsbanen, Nordlandsbanen og Sørlandsbanen. Veggli stasjon har gitt navn til en særegen type stasjonsbygninger - Veggli-typen. Du finner den igjen mange ulike steder i forskjellige varianter og størrelser.

På Veggli stasjon står stasjonsmesterens kontor helt intakt slik det ble forlatt da Numedalsbanen ble lagt ned 31. desember 1988. Det er bare å glede seg til det blir mulig å ta en titt på kontoret.

Veggli stasjone er pusset opp og tilrettelagt for overnatting. Passer for deg som ønsker en unik opplevelse, perfekt i forbindelse med dresintur.

På Veggli stasjon er det to dobbeltrom, stue, kjøkken og bad, bestilling e-post til Veggli Vertshus eller (+47) 32 74 79 00.

Pris: 2500 kr inkludert frokost på Veggli Vertshus.

Fra Veggli til Kjerre stasjon

På vei ut fra stasjonsområdet på Veggli er det mange sporveksler som er markert i gult. Her må du gå av dresinen og sørge for at den kommer seg inn på rett spor. Når du har kommet deg igjennom disse hindringene er det fritt frem og få hindringer de neste 4 kilometer opp til Kjerre stasjon.

Det er nydelig utsikt over Numedalslågen på deler av strekningen.

Kjerre stasjon

Rett før du kommer til Kjerre får du flott utsikt over Kjerredammen. Fra dammen føres vannet i en fem kilometer lang driftstunnel ned til Mykstufoss kraftstasjonen.

Kjerre stasjon drives som leirskole, her får skoleelver prøve seg som stasjonsmestere.

Det er bord og benker på stasjonsområdet og fine bademuligheter om sommeren.

Test påstigningssignalet på Kjerre stasjon

Dresinstallen på Kjerre stasjon

Alle stasjoner på Numedalsbanen hadde en banevokter. De hadde ansvar for å inspisere sin del av banen, og da brukte dresiner. Banevokteren måtte passe på at grinder var forsvarlig lukket, det ikke var feil på sporet, smøre sporveskler og rydde snø på perronger og planoverganger. De hadde egne dresinstaller med flere dresiner. Ta en kikk inn i dresinstallen på Kjerre stasjon. Der står det en klassisk dresin som banevokteren brukte på banen.

Fra Kjerre stasjon til Kravikfjord stasjon

Det er seks kilometerne mellom Kjerre og Kravikfjord stasjon. Det er flere holdeplasser mellom stasjonene langs hele banen. Det var bare en liten ventebu som skjermet for vær og vind og en plattform av tre utenfor. På vei til Norefjord passerer du flere. På turen mot Kravikfjord kan du se frem til to spennende tuneller og et flott kunstverk. Den første og lengste tunnelen kommer du til rett etter at du har passert ventebua på Fossebrekke.

Lokomotiv 225 av Rune Fransisco Fauske

Senk farten og ta deg tid til en stopp ved låveveggen på Laugegarden. Fauske har brukt flere ulike teknikker i arbeidet med dette kunstverket. Han har jobbet med stensil på lokomotivet og vogna og en grafitti på flammene og røyken. Flammene symboliserer liv, energi og gnistene som slo fra lokomotivet og det skarpe lyset en lysende fremtid for Numedalsbanen.

Plasseringen av kunstverket er ikke tilfeldig, låven er en av få bygg langs Numedalsbanen som fremdeles er kledd med galvaniserte stålplater. Det var mange slike langs banen da den var i drift. De skulle forhindre at gnistene fra damplokomotivene antente bygningene som sto nærme skinnegangen.

Lokomotivet av typen 225 er et damplokomotiv med en vogn med kull og vann i tilknytning til lokomotivet. Det trafikkerte Numedalsbanen i veldig mange år, i ordinær trafikk frem til 1962.

Geiteryggen er den lengste tunnelen på Numedalsbanen. Den er 572 meter lang - tenn lykta, knepp igjen jakka og nyt opplevelsen

Kravikfjord stasjon 271 moh

Dresinsykling Kravikfjord stasjon Numedalsbanen

Foto: Falchenblikkfoto

Rett etter tunellen kommer du til idylliske Kravikfjord stasjon. Her er det nydelig utsikt ut over Kravikfjorden, fine rastemuligheter og toalett.

Her er det også mulighet for å få servert forhåndsbestilt lunsj for grupper.

Det krever mye å ta vare på Norges lengste kulturminne. Sommeren 2023 var det dugnad på Kittilsland holdeplass i regi av Fortidsminneforeningen Kongsberg og Numedal lokallag. Det er mange frivillige som legger ned en stor og uvurderlig innsats for å ta vare på Numedalsbanen.

Numedalsbanen er fredet fra Rollag til Rødberg. Riksantikvaren begrunnet fredningen blant annet på følgende måte:

Banen har høy autentisitetsverdi både når det gjelder infrastruktur og bygninger. Både bygningsmassen og jernbaneanlegget som sådan er autentisk, enhetlig og nesten komplett. Stasjonsbygningene består dels av arkitekttegnede bygninger, dels av ombygde hvilebrakker fra anleggets tid. Skinnene på Numedalsbanen er meget gamle og derfor unike. Numedalsbanen var den siste banestrekningen hvor det gikk regulære damptog i Norge. Det siste av disse damptogene gikk mellom Kongsberg og Svene høsten 1970.”

Når du leier dresin går deler av inntekten til å ta vare på Numedalsbanen for framtidige generasjoner.

Fra Kravikfjord til Norefjord stasjon

Det er ni kilometer Kravikfjord til Norefjord. På turen sykler du gjennom vakkert kulturlandskap med mange flotte, velholdte gårdsbruk. På bildet er det flotte stabburet fra 1739 på Nordre Kittilsland gård.

Frognerhagen gård rett ved Numedalsbanen og Frygnefjorden. De leier ut SUP brett, kano og robåt for en avslappende tur på fjorden og administrerer utleie av overnatting på Norefjord stasjon.

Rett før ankomst Norefjord stasjon må du absolutt ta en tur ned til Nore stavkirke.

Nore stavkirke

Foto: Tormod Fauskrud

Nore stavkirke er en liten perle, en helt unik stavkirke. Kirka ligger vakkert til med utsikt over Frygnefjorden. Den er en midtmastkirke, og undersøkelser av midtmasten viser at masten ble hugd vinteren 1166-1167.

Kirken er fremdeles liten, selv om den er bygd ut flere ganger etter som folketallet økte.

Når du går inn hovedinngangen, under kong Frederik 4 monogram, er det som å gå rett inn i et fargeskrin. Her er alle flater dekorert og når sola skinner må du sette deg ned og nyte det spesielle fargespillet i det brunsorte treverket.

Åpningstider:

Kirken er åpen for publikum alle dager fra midten av juni til midten av august.

Norefjord stasjon

Frognerhagen gård tilbyr overnatting i den gamle stasjonsbygningen på Norefjord stasjon. Stasjonen er nypusset og er en perfekt kombinasjon med dresintur langs banen.

Stasjonen leies ut i perioden 21.06-14.08 2024.

Her er det overnattingsmuligheter for opptil 10 personer, hvis du leier hele huset (12 personer hvis dere leier venterommet i tillegg). Det er også mulighet for å leie en av etasjene.

I første etasje, på STASJONSMESTERENS KONTOR og BILLETTKONTORET, er det plass til 4 personer; en dobbeltseng og en sovesofa ( i hvert sitt rom) I tillegg kan man også leie VENTEROMMET, som ligger i samme etasje, med egen inngang fra perrongen. Totalt er det plass til 6 personer i første etasje.

I andre etasje, STASJONSMESTERENS BOLIG, er det plass til 6 personer i ett separat soverom med dobbeltseng og 2 sovesofaer, en i hver av de to stuene.

Det er et fullt utstyrt kjøkken i 2.etasje, som er til leietakernes felles disposisjon og felles bad for alle leietakere i 1.etasje. nyoppusset med dusjhjørne og toalett/ håndvask.

Priser: Leie av hele huset ( inntil 10 sengeplasser) kr. 2500 pr døgn. Leie 1.etasje ( inntil 4 sengeplasser) kr. 1500 pr døgn. Leie av 2. etasje (inntil 6 sengeplasser) kr. 1500 pr døgn. Leie “Venterommet” ( dobbeltrom med eget toalett) kr. 1000 pr døgn

Innsjekk: etter kl. 15.00 Utsjekk: kl. 11.00

Kontakt oss på tlf. 92200291 (Toril) eller post@frognerhagen.no for reservasjon.

Norefjord - Gvammen

Det er 8 kilometer og svak stigning mellom Norefjord og Gvammen. I nærheten av Gvammen stasjon finner du sølvsmia til kunsthåndverker Gro Kollandsrud. Hun har hatt verksted på gården Kollandsrud i Nore siden 1978 og hun lager smykker i sølv, gull og emalje, samt bunadssølv som lages etter gamle modeller.

Gvammen - Rødberg

Det er tøff stigning fra Gvammen til Rødberg. Etter mange tuneller, bratte stigninger og morsomme nedkjøringer i spektakulært landskap er du i mål på Rødberg, som er turen og Numedalsbanens endestasjon. Det gamle stasjonsområdet på Rødberg er godt bevart og ivaretatt, det ligger like ved Kraftstasjonen som var Nord-Europas største kraftstasjon da det ble bygd og som var grunnen til at Numedalsbanen ble bygd. På Rødberg er det mange muligheter for handel, overnatting og servering. Har du lyst til å prøve lokalmat og lokale spesialiteter har butikken Uvdalsbua i Rødberg sentrum et stort utvalg.

Les mer om Numedalsbanens historie her.

Vis hensyn

Det er ett spor på banen, så da må alle være beredt til å løfte dresinen av og på for å få trafikken til å flyte. Slå opp benken og bruk håndtakene til å løfte dresinen av og på sporet. En ypperlig anledning til å slå av en prat og ta en velfortjent pause.

Kart og høydeprofil dresinsykling på Numedalsbanen

Turen er på 32 kilometer en vei. Dresinen leies og leveres tilbake på Veggli, så skal du sykle hele ruten er det 64 kilometer til sammen tur/retur. Høydeprofilen nedenfor viser at det er svak stigning fra Veggli og omtrent til Kravikfjord stasjon. Det betyr at det går mye raskere å sykle tilbake. Kartet nedenfor er ikke 100% nøyaktig, men når du er på tur er det bare å følge skinnegangen.

Se runten i Footpath