Flesberg bygdetun, Dåsettunet - Numedal
Dåsettunet er en gammel Flesberggård, der 20 av 23 bygninger er bevart i sitt opprinnelige miljø. Husene har et aldersspenn på 400 år, fra låven fra 1589 til utfjøset på 1800-tallet. Tunet blir stengt for omvisning sommeren 2020, men det anbefales å ta seg en tur på 2,5 km lange skogsstien som starter ved tunet, og har 13 informasjonsplakater om skog, natur og kulturhistorie. Før og etter turen kan tunets uteområde gjerne benyttes til avslapning i sola med nistepakken. Her kan du lese mer om Dåset.
Flesberg stavkirke - Numedal
Kirken er en opprinnelig stavkirke fra slutten av 1100-tallet. Ombyggingen i 1735 forandret kirken til en korskirke, men stavkirken utgjør hovedskipet slik det er i dag. Tårnet er på samme plass som da kirken var stavkirke, og har de opprinnelige fargene, engelsk-rødt med gråhvite hjørnebord. Under restaureringsarbeidet i perioden 1955-65 ble det avdekket to portaler med treskurd fra 1250-tallet. Du kan lese mer om Flesberg stavkirke her.
Rollag bygdetun - Numedal
Bygdetunet i Rollag ligger i naturskjønne omgivelser ved Rollag stavkirke og Rollag prestegård. Tunet består av 14 bygninger rundt et vidt tun som er typisk for byggeskikken i denne delen av Numedal. Bygningene stammer fra gårder i Rollag, samt servicebygget Toenstugu. Samlingene består av over 1000 gjenstander som forteller om dagliglivet i bygda, formidlet gjennom ulike utstillinger. Bygdetunets beliggenhet er et godt utgangspunkt for både fot- og sykkelturer i Rollag. I sommersesongen arrangeres ulike aktiviteter, og i kafeen serveres vafler og is. Her kan du lese mer om Rollag bygdetun.
Rollag stavkirke - Numedal
Rollag stavkirke ligger i et vakkert kulturlandskap i nærheten av Numedalslågen med prestegården og Rollag bygdetun som nærmeste naboer. Det var lenge antatt at Rollag stavkirke ble bygget omkring 1150, men dendrokronologiske prøver tatt av kirken i 2016 viste at kirken ble bygget på 1400-tallet - 300 år senere enn de andre stavkirkene i Numedal. Bare få tiår etter svartedauden, i en periode da det ble bygget få kirker i landet, er bøndene i Rollag med andre ord i full gang med å reise sitt nye gudshus. Dette gjør kirken til en av landets yngste stavkirker. Du kan lese mer om Rollag stavkirke her.
Nore og Uvdal bygdetun - Numedal
Nore og Uvdal bygdetun ligger i Kirkebygda i Uvdal, med en nydelig utsikt over dalen. Bygdetunet er bygd opp på den gamle Prestegårdens grunn nær Uvdal stavkirke. Skolestua og Prestegardsburet står igjen fra den gamle Prestegården, i tillegg til at det er oppført en rekke bygninger fra ulike steder i kommunen.
I sommerhalvåret fra 1. juni til 1. september kan du bl.a. delta i slåtten, nyte lokal mat, lære om landbruket i gamle dager og høre historiens sus i og mellom de gamle bygningene. Her kan du lese mer om Nore og Uvdal bygdetun.
Nore stavkirke - Numedal
Den lille stavkirken ved Norefjorden står i en særstilling i norsk arkitekturhistorie. Ulikt andre stavkirker ble Nore antagelig bygget med tverrarmer mot nord og sør. Når man går inn hovedinngangens portal med kong Frederik 4.s monogram under gavlen, trer man inn i et fargeskrin av et interiør med rike dekorer fra 1600- og 1700-tallet. Kirken ble bygd ca. 1167. Den hadde svalganger, kor og korsarmer med apsis. Dette skilte Nore stavkirke fra samtidens kirker, og man kjenner ikke til andre kirkebygg i Norge eller Europa som kunne vært forbilde for konstruksjonen. Du kan lese mer om Nore stavkirke her.
Uvdal stavkirke - Numedal
Uvdal stavkirke fra 1168 har bak sitt tjærede ytre en helt spesiell innvendig atmosfære. Når man går inn gjennom portalen med dekor fra middelalderens heltediktning, trer man inn i et usedvanlig fargesterkt og rikt dekorert kirkeinteriør. Frodig dekorering gjennom flere århundrer har skapt en harmonisk helhet.
Kirken, som den står i dag, er et resultat av stadige utvidelser og ombygginger frem til 1800-årene. Hvert århundre har lagt noe til og slik er kirken blitt et vakkert og eiendommelig eksempel på hvordan byggestil og dekor fra flere perioder kan smelte sammen til en rik og harmonisk helhet.