Numedalsruta
Nasjonal sykkelrute nr. 5 - Numedalsruta er en 165 km idyllisk sykkeltur fra Geilo, over høyfjellet, langs fjorder og Numedalslågen til Kongsberg.
I Numedal bærer fortiden deg på gullstol gjennom det idylliske landskapet. Her sykler du forbi tidlige tiders dyregraver og fangsthistorie, stavkirker og middelalderbygninger, jernbanehistorie og nydelig kulturlandskap og landbrukshistorie.
3. etappe
Rødberg til Norefjord
4. etappe
Norefjord til Veggli
5. etappe
Veggli til Lampeland
6. etappe
Lampeland til Kongsberg
1. etappe
Geilo til Dagalifjell
2. etappe
Dagalifjell til Rødberg
Krevende (4-7 dager)
186 km
+ 1 190 - 1 812 høydemeter
Sjekk oversikt over syklistvennlige tjenester og tilbud under hver etappe, kart og gpx-fil for hele turen finner du nederst på siden.
Turbeskrivelse og praktiske tips
-
Turen starter på togstasjonen i Geilo og ender på togstasjonen i Kongsberg.
Vil du dele opp turen eller sykle deler av ruta, kan du ta Brakars buss 420 fra Kongsberg eller Geilo til ønsket startsted. Finn rutetabeller og mer informasjon hos Brakar.
-
Friluftsbua i Lampeland sentrum har alt du trenger av turutstyr og klær til friluftsliv. De leier også ut el-sykler, kano og SUP som er ypperlig i alle de flotte vannene langs ruta. Det er fullt mulig å starte turen fra Friluftsbua også, da blir turen lenger og mer krevende.
-
Dagalfjell: Dagali Fjellpark
Uvdal: Camp Uvdal
Rødberg: Rødberg Hotell
Nore: Norefjord stasjon (Veggli Vertshus)
Veggli: Veggli Vertshus
Lampeland: Lampeland Hotell
-
Sykkelturen er 186 km lang. Turen er oppdelt i 6 etapper, men passer også utmerket for f.eks. for 3-4 dager. (se kart og høydeprofil nederst på siden).
Turen kan gjøres kortere ved å ta buss fra Geilo eller Kongsberg til ønsket start eller stoppested.
-
Det er handlemuligheter i bygdesentrum i Dagali, Uvdal, Rødberg, Nore, Veggli, Flesberg og Lampeland.
Det er lange strekninger uten mulighet for å kjøpe mat og drikke, så pass på at du har med deg det du trenger å spise og drikke.
-
På kartet er det merket av en alternativ ruter til den skiltede ruten Nasjonal sykkelrute 5 gjennom Djupdal. Det gjør at du slipper unna et av de stedene på ruta som mange opplever som skummel.
SvingOm jobber mye med å gjøre Numedalsruta mer trafikksikker og syklistvennlig.
Høydepunkter
1. etappe
Geilo til Dagalifjell
Dagalifjell - Numedalrutas høyeste punkt
Det er ca. 48 km fra Geilo og opp til Dagali Fjellpark. Det er kun om lag 2,5 km av ruten som følger FV 40, resten går på lite trafikerte veier. Det er bratt stigning fra Geilo og opp til Kikut. Deretter er det flott høyfjellsterreng fra Kikut langs Skurdalsfjorden og Holmevatnet innover Skurdalen.
Etter omtrent 20 km kommer du til Skoli i enden av Holmevatnet. Her møter du FV 40 over Dagaliåsen, men vi anbefaler at du følger ruten på kartet nedenfor og sykler langs Hyrnekuven til Pålsbufjorden og tilbake langs Numedalslågen til Dagali. I Dagali er det Daglivare og overnattingsmulighet på Dagali Fjellpark. Her er topp å ta en pause og teste ut rafting i Norges beste rafteelv.
1. etappe
Kart: Geilo til Dagali Fjellpark
2. etappe
Dagalifjell til Rødberg
…med avstikker til Uvdal stavkirke
Smådøldalen til Rødberg
Smådøldalen er en gammel seterdal. Turen starter i åpent viddelandskap og så blir det mer skog på vei nedover dalen. Her kan du møte nysgjerrige sauer som nyter sommeren på fjellbeite. Det er grusvei gjennom Smådøldalen og 35 km med lett syklig fra avkjøringen på Dagalifjell til Rødberg sentrum.
Avstikker: Uvdal stavkirke og bygdetun er absolutt verdt en avstikker. Uvdal stavkirke er godt bevart og vakker middelalderkirke. Dekoren har inspirert kunstnere, som Harriet Becker og utsikten over Uvdal er nydelig fra kirkebakken. Dt er ypperlig å overnatte på Camp Uvdal. Her er det mange ting å finne på. Du kan spille fotball- eller frisbeegolf, padle eller fiske i Uvdalsåe eller slappe av på elvebredden.
Avstikker Uvdal stavkirke og Camp Uvdal
Når du sykler Numedalsruta, bør du få med deg stavkirkene i Uvdal, Nore og Rollag. Uvdal stavkirke er rikt dekorert. Stavene i kriken er også dekorert på linje med veggene rundt. Øverst på stavene er det malt masker. Fra Uvdal stavkirke er det ca. 6,5 km til Camp Uvdal. Her kan du overnatte i komfortable hytter eller i telt. På Camp Uvdal er det et variert aktivitetstilbud, hvis du vil gjøre noe annet enn å slappe av og lytte til klukkingen fra elven som renner dovent forbi hyttene.
Avstikker Uvdal stavkirke og Camp Uvdal
Syklistvennlig på Camp Uvdal
Camp Uvdal ligger vakkert til ved Uvdalsåe. De ønsker syklister hjertelig velkommen.
-
Det er løse sykkelstativ utendørs, som står støtt særlig når det er flere sykler parkert. Det er også mulig å parkere sykkelen sikkert i hytter som er dedikert til sykler.
-
Det er mulig å lade batteri til el-sykkel. Ta kontakt med resepsjonen, dersom du ikke bor i egen hytte.
-
Det er mulig å vaske sykkelen ved sanitæranlegget. Det er slange med kaldt vann på utsiden, og bøtter til å hente varmt vann inne på sanitæranlegget.
-
Det er vanskemaskin i sanitæranlegget. Ta kontakt med resepsjonen så kan du låne enkle tørkestativ. Det er også mulig å henge opp telt og soveposer ol. på et større tørkestaitv.
-
Det er mulig å dusje hele døgnet på sanitæranlegget. Ta kontakt med resepsjonen.
-
Camp Uvdal har to frokosttilbud, omelett med salat og brød eller en enkel frokostbuffet. På frokostbufeen kan du smøre niste. Camp Uvdal lager også nistepakker på forespørsel.
Til lunsj og middag velge mellom 2-3 retter, i tillegg til pizza.
-
Coop Prix ligger ca 2 km fra Camp Uvdal i Uvdal sentrum. Coop Prix har lange åpningstider, og er åpen nesten alle dager hele året.
-
Ta kontakt med resepsjonen, de har enkelt verktøy og sykkelpumpe.
-
På Camp Uvdal har de en rekke aktivitetstilbud i aktivitetsparken; fotballgolf (9 hull), frisbeegolf (9 hull), padling i Uvdalsåe i området rundt parken, fisking, sykkelløype, radiostyrte biler og båter, bordtennis, volleyball, badminton mm.
-
Du kan parkere på Camp Uvdal, mens du er på sykkeltur
-
Det går buss i retning Dagali/Geilo og Rødberg/Kongsberg forbi Camp Uvdal 2-3 ganger om dagen (morgen og ettermiddag hele året). Bussjåførene på Numedalsruta sies å være de trivligste i landet. Du kan ta med sykkel på bussen, så fremt det er plass. Det er det som regel.
Da kan du ta bussen til Dagalifjell og sykle den nydelige Smådøldalen eller sørover for å unngå Fv. 40 på Nasjonal sykkelrute 5 - Numedalsruta.
Mye moro på Camp Uvdal
Rødberg
Rødberg er sentrum i Nore og Uvdal. Her er det mulig å bytte ut sykkelen med dresin fra Rødberg til Veggli, men det krever organisering. Dresinen må hentes og leveres på Veggli Vertshus i Veggli. Stikk innom Uvdalsbua, de har mye flott håndverk og lokalmat som egner seg godt som niste og snacks, kling (bildet) er obligatorisk på tur i Numedal. På Rødberg kan du overnatte på Rødberg Hotell og ta en svipptur med sykkelen eller på beina bort til den majestetiske kraftstasjonen Nore I.
2. etappe
Kart: Dagali til Rødberg
3. etappe
Rødberg til Norefjord
Rødberg til Norefjord
Den 15 km lange etappen fra Rødberg til Norefjord går nesten i sin helhet på fylkesvei 40. Det betyr at det kan være en del trafikk og høy fart på deler av strekningen. Det er en flott rasteplass nede ved Norefjorden etter ca. 10 km og flott å stoppe ved Øktodden mølle litt lengre ned i veien. Rett ved mølla er det en flott badekulp der det er mulig å kjøle seg ned på varme dager.
Ved Norefjord Camping tar du til høyre over brua. Nå er det stille veger og flott kulturlandskap nesten hele veien til Kongsberg :-) I Norefjord er det mulig å overnatte på den nedlagte Norefjord stasjon eller sykle et par kilometer ut av Norefjord og sette opp teltet hos Frognerhagen Gård. I Nore må du få med deg Nore stavkirke.
Nore stavkirke
Nore stavkirke er en liten perle, en helt unik stavkirke. Kirka ligger vakkert til med utsikt over Frygnefjorden. Den er en midtmastkirke, og undersøkelser av midtmasten viser at masten ble hugd vinteren 1166-1167.
Kirken er fremdeles liten, selv om den er bygd ut flere ganger etter som folketallet økte.
Når du går inn hovedinngangen, under kong Frederik 4 monogram, er det som å gå rett inn i et fargeskrin. Her er alle flater dekorert og når sola skinner må du sette deg ned og nyte det spesielle fargespillet i det brunsorte treverket.
Åpningstider:
Kirken er åpen for publikum alle dager fra midten av juni til midten av august.
Bo på Norefjord Stasjon
Veggli Vertshus tilbyr overnatting i den gamle stasjonsbygningen på Norefjord stasjon. Stasjonen er nypusset med tre dobbeltrom, stue, kjøkken og bad. En perfekt kombinasjon med dresintur langs banen.
På Veggli stasjon er det to dobbeltrom, stue, kjøkken og bad.
Pris 2024:
Norefjord stasjon: 2500 kr inkludert frokost på Veggli Vertshus (forbehold om prisendringer).
Veggli stasjon: 2500 kr inkludert frokost på Veggli Vertshus (forbehold om prisendringer).
Ta kontakt med Veggli Vertshus:
E-post: booking@veggli-vertshus.no
Telefon: 92277006
3. etappe
Kart: Rødberg til Norefjord
4. etappe
Norefjord til Veggli
Norefjord til Veggli - nasjonalromantikk
Etappen mellom Norefjord og Veggli er en sykkeltur gjennom et nasjonalromantisk maleri og jernbanehistorie. Her går veien gjennom flere staselige gårdstun med flotte stabbur. Ruta følger fjordene de første 10 km. Numedalsbanen følger veien store deler av strekningen
fram til ikoniske Åsly bru. Sannsynligheten er stor for at du møter mange på dresin. Ta en rast på Kravikfjord stasjon, nyt utsikten over fjorden og stålsett deg for bakkene opp åsen som kickstarter siste halvdel av etappen på vei mot Veggli.
Numedalsbanen
Numedalsbanen ble offisielt åpent den 19. november 1927. Planene om jernbane gjennom dalen hadde eksistert lenge før dette, men utbyggingen av kraftverket Nore I på Rødberg ble utslagsgivende for beslutningen om å bygge Numedalsbanen. Nore I var en av de første statlige utbyggingene av kraftanlegg. Banen ble i stor grad bygd med muskelkraft; hakke, spade, trillebår og tralle, slegge og meisel, dynamitt og handsveivd stubbebryter. Det er krevende i et «vilt og uveisomt fjellterreng».
Numedalsbanen var fri for stivbeint byråkrati, togførerne og konduktørene kjente omtrent hver eneste numedøl og visste hvor de skulle når de ville ha billett himat, og stoppet gjerne både før og etter stasjonene. Togene var fulle av folk, bagasje, ski i påsketider og fraktet alt fra dyr, post, varer, tømmer gjennom 60 år. Her gikk det damptog helt fram til 1970.
Numedalsbanen ble lagt ned 31. desember 1988. Strekningen mellom Rollag og Rødberg ble fredet i 2013, men du kan fremdeles oppleve banen på dresin mellom Veggli og Rødberg og overnatte i stasjonsmesterboligene på Veggli og Norefjord.
Tilbud til syklister i Veggli
Syklistvennlig på Veggli Vertshus
-
På Veggli Vertshus kan du parkere sykkelen sikkert både utendørs og inne.
-
Her kan du lade batteriet mens du nyter et måltid i kafeen, uteserveringen eller inne i peisestuen etter en lang dag på sykkelsetet .
-
Friluftsbua på Lampeland leier ut el-sykler i til voksne. Friluftsbua er 36 km i retning Kongsberg.
-
På Veggli Vertshus er de fleksible, har du behov for å ta en dusj etter at du har sjekket ut, er det bare å ta kontakt med resepsjonen.
-
På Veggli Vertshus har de servering av frokost middag og kvelds. Kafeen er åpen fra 09-21 i sommersesongen. det er mulig å smøre med matpakke til sykkelturen.
-
Du kan du parkere bilen/bobilen på Veggli Vertshus mens du er på sykkeltur.
-
Det går buss i retning Dagali/Geilo og Rødberg/Kongsberg forbi Veggli Vertshus 2-3 ganger om dagen (morgen og ettermiddag hele året). Bussjåførene på Numedalsruta sies å være de trivligste i landet. Du kan ta med sykkel på bussen, så fremt det er plass. Det er det som regel.
-
Veggli Vertshus har verktøy for enkel reparasjon og skifte av sykkelslanger. Fjellkompaniet på Vegglisenteret selger sykkelslanger og bistår med enkle reparasjoner.
Fjellkompaniet på Vegglisenteret
-
På Vegglisenteret er det sykkelparkering både på forsiden og baksiden av senteret.
-
Sara og Ole Johan på Fjellkompaniet bistår med enkle reparasjoner, som å skifte slange, smøre kjeder og bremser. De har verktøy for enkel reparasjon til utlån.
-
Fjellkompaniet har godt utvalg av klær og turutstyr, i tillegg til utstyr til sykkel.
-
Det er stor parkeringsplass utenfor Vegglisenteret, der kan bilen stå mens du er på sykkeltur.
Bo og spis godt på Veggli Verthus
4. etappe
Kart: Norefjord til Veggli
5. etappe
Veggli til Lampeland
Avstikker til Paradisgrenda
Omkjøring via Kleiverud
Veggli til Lampeland
Fra Veggli til Lampeland følger ruten veien på østsiden av Numedalslågen fra Veggli til Rollag. Etter ca. 7 km kan du svinge opp mot Paradisgrenda eller fortsette rett fram langs lågen. Fra toppen av Paradisgrenda er det nydelig utsikt og flotte velholdte gårder. Det er virkelig verdt klatreturen.
Du må eller ikke gå glipp av stavkirken i Rollag, når du kommer susende ned bakkene fra Paradisgrenda. Ta en pause på bygdetunet og en svingom innom Rollag Stavkirke, før du sykler videre mot Rollag.
Nasjonal sykkelrute følger fylkesvei 40 gjennom Djupdal. Her er det smalt og svingete. Et alternativ er å sykle Bromsdalsveien over Kleiverud. Her er det traktorvei og litt krevende dersom du har mye oppakning.
Når du kommer ned fra Kleiverud følger du Vestsidevegen hele veien til Lampeland. Er det sol og fint kan du legge inn et stopp med bad både på Haugen og i Gjuva. På Lampeland Hotell har de gode senger, deilig frokost og middag.
Rollag stavkirke
Stavkirken ligger vakkert til på en flate på østsiden av Numedalslågen. Påbygd i alle retninger, vindskjev og vakker.
Det er ikke så mye middelalder igjen, verken på utsiden eller innsiden. Sviller og staver i nord- og sydveggene er det eneste som er igjen av middelalderkirken i dag. Rollag stavkirke er utvidet og bygd om, etter hvert som nye behov har dukket opp. Det er, og har vært en levende bygning, akkurat på samme måte som de fleste andre gamle bygninger i Numedal. De er i bruk, og har vært i bruk gjennom generasjoner.
På kirkegården står det et eldgammelt grovhogd steinkors. Noen har ment at det kan ha vært et kristent samlingssted her, lenge før dagnes kirke ble bygd.
Rollag stavkirke er åpen for besøkende alle dager, fra midten av juni til midten av august.
Kilde: kirken.no
-
Senk farten
Stopp ofte, ta mange pauser og legg merke til jernbaneminnene, blomsterengene og de flotte gårdene langs ruten.
-
Stopp toget på Tråen stasjon
Her står det fremdeles en stoppskive som ble brukt for å signalisere til togføreren at toget måtte stoppe på stasjonen.
-
Tømmervognene på Rollag stasjon
Eldre folk i Numedal husker fremdeles lyden av kjettingene som slo mot vogna når toget kom med tomme vogner
Numedal Kro
Før du gyver løs på bakkene opp mot Kleiverud, ta en svipptur innom Guro og Antoine på Numedal Kro. I løpet av kort tid har de fått rykte på seg for å lage fantastisk god mat. De svinger opp med søte franske fristelser, lokalt snadder med elg fra egen skog, pizza og annet godt.
Over Kleiverud
Følg Brumsdalsveien gjennom tunet på Tuterud. opp til veien gjør en bratt sving mot venstre. Hold høyre kant av jordet rundt, så treffer du traktorveien i andre enden. Denne skal du følge hele veien opp Gampedalen til du treffer veien på motsatt side av åsen.
-
Tuterud
Fortsett rett fram forbi idylliske Tuterud gård.
-
Kanten av jordet
Følg kanten av jordet, motsatt vei av denne karen
-
Steng gjerdet
Det kan gå kyr i området ned mot Kleiverud gård. Husk å steng gjerdet etter at du har passert.
Vestsidevegen til Flesberg og Lampeland
Langs Vestsidevegen er det om lag 13 km til Haugen Friluftsområde, og halvveis dit må du passere elva Juva, der kan du følge en sti opp og komme til en flott badekulp der det er deilig å ta en avkjølende dukkert. Haugen aktivitetspark og friluftsområde ligger flott til ved bredden av Numedalslågen. Her er det sandstrand, grill, volleyballbane og lekeplass med utfordrende apparater for barn i alle aldre. Det er også tilrettelagt for bobiler og telt.
-
Haugen Friluftsområde
Flott tilrettelagt område ved Numedalslågen i Flesberg
-
Lei SUP
Du kan leie SUP - og sykler - hos Friluftsbua i Lampeland
-
Lekeplass
For barn i alle aldre
Klufterhølen
Midt i Lampeland ligger Klufterhølen, en godt tilrettelagt badeplass med sandstrand, toalett, gapahuk, grillplass og sandvolleyballbane. Badeplassen i Lyngdalselva er lett tilgjengelig for alle, uansett om du har barnevogn, rullestol, sykkel eller kommer til fots. Lampeland Vel legger ned mye innsats for at det skal være kjekt å besøke Klufterhølen.
Klufterhølen i Lampeland sentrum
Tilbud til syklister på Lampeland
Syklistvennlig på Lampeland Hotell
-
På Lampeland Hotell kan du parkere sykkelen sikkert både utendørs og inne.
-
Friluftsbua leier ut el-sykler i til voksne.
-
Her kan du lade batteriet mens du nyter et måltid i kafeen, uteserveringen eller inne i peisestuen etter en lang dag på sykkelsetet.
-
På Lampeland Hotell er det god frokost med hjemmelagd pålegg, brød og rundstykker. Kafe med varme og kalde retter. Her kan du betale litt ekstra for å smøre matpakke og ta med på tur.
-
Hotellet har verktøy for enkel reparasjon og skifte av sykkelslanger. Friluftsbua er nærmeste nabo og selger lappesaker og sykkelslanger.
-
Hotellet har vannslange slik at du har mulighet for å spyle av møkk og støv fra sykkelen.
-
Bor du på hotellet og skal på sykkeltur før du reiser videre, er det mulig å få tilgang til dusj.
-
Det går buss i retning Dagali/Geilo og Rødberg/Kongsberg forbi Lampeland Hotell 2-3 ganger om dagen (morgen og ettermiddag hele året). Bussjåførene på Numedalsruta sies å være de triveligste i landet. Du kan ta med sykkel på bussen, så fremt det er plass. Det er det som regel.
-
Du kan du parkere gratis på baksiden av Lampeland Hotell mens du er på sykkeltur.
Friluftsbua på Lampeland
-
Friluftsbua har sykler i størrelse Small, Medium og Large til utleie.
-
Hos Friluftsbua kan du kjøpe lappesaker og reserveslange, samt få lånt verktøy for enkel reparasjon av sykkelen.
-
Friluftsbua har godt utvalg av klær og turutstyr, i tillegg til utstyr til sykkel.
-
I butikkens åpningstider (på Lampeland er butikkene åpne alle dager, inkludert søndag og helligdager) kan du lade batteri i butikken og de er behjelpelig med oppbevaring av verdisaker mens du er på sykkeltur.
Bo godt på Lampeland Hotell
5. etappe
Kart: Veggli til Lampeland
6. etappe
Lampeland til Kongsberg
Lampeland til Kongsberg
Fra Lampeland til Svene er det sykkelvei langs fylkesvei 40 hele veien. Fra Svene er det to alternative ruter til Kongsberg, langs Numedalslågen eller over Lurdalen.
Sjekk ut alternativ i beskrivelsen av sykkelturen Lurdalsrunden. Ruten nedenfor går korteste vei, langs Numedalslågen.
6. etappe